Dupa patru luni de vesti bune, inflatia accelereaza iar, cu o rata anuala de 3,55% in octombrie, influentata de scumpirea puternica a alimentelor de baza si a intretinerii. Cei mai multi experti afirma ca n-am avea motive de ingrijorare, insa exista si voci care afirma ca semnalul este unul negativ.
Dupa ce, in septembrie, inflatia anuala a atins cel mai scazut nivel din ultimii 21 de ani, de 3,45%, in octombrie a intervenit corectia: ca rata lunara, preturile de consum au crescut cu 0,64%, dupa patru luni consecutive de scaderi. Cei mai multi experti au anticipat aceasta evolutie.
Dupa ce piata a fost invadata in septembrie de marfurile agricole de sezon, in octombrie efectul pozitiv al ofertei in exces s-a temperat, iar preturile au revenit la normal. Cartofii s-au scumpit in octombrie cu 7,2%, ouale cu 5,9%, iar fructele cu 5,2%.
“Era oarecum normal ca dupa ce anterior, pretul cartofilor, de exemplu, a scazut cu 30%, sa intervina aceasta corectie”, spune Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal. “Acesta este si motivul pentru care se numesc produse sezoniere, pentru ca preturile lor fluctueaza in functie de conditiile pietei, de starea vremii etc”, a mai spus acesta.
Cum era de asteptat, la cresterea inflatiei a contribuit si scumpirea energiei termice cu 10%, datorata eliminarii subventiilor acordate de stat la pretul gigacaloriei.
Ionut Dumitru ustine ca nivelul inflatiei nu trebuie sa ne ingrijoreze. Prognozele sale coincid cu cele ale Bancii Nationale, care afirma ca inflatia se va tempera la 3% in acest an si va cobori la 2% in primavara anului viitor.
Si expertul Florin Ilie, de la ING Bank, vede situatia in aceeasi perspective. “Evolutia este normala in octombrie, avand in vedere conditiile conjuncturale”, declara acesta. ING vede inflatia la finele anului la 3,4-3,5%.
Avans