Fostul prim-procuror al Parchetului Bihor, Gheorghe Toda, nu are linişte nici în mormânt. Firma cu care încheiase o poliţă de asigurare de viaţă a decis că omul n-a murit de o boală dintre cele pe care declarase că le are şi, ca atare, refuză să plătească familiei despăgubirile cuvenite.
Situaţia e cu atât mai gravă cu cât daunele trebuiau să acopere datoria de 31.000 euro pe care procurorul o avea la bancă, iar portăreii îi hărţuie acum văduva şi copiii, ameninţându-i cu executarea silită dacă refuză să plătească restul ratelor rămase. "Pentru ce a mai plătit atunci primele de asigurare?", se întreabă acum fosta soţie a magistratului, Elena Toda, care a şi chemat în judecată firma de asigurări, pentru a-şi face dreptate.
Credit asigurat
Cele mai multe bănci impun, ca pe o condiţie obligatorie pentru acordarea unui împrumut, şi încheierea unei asigurări de viaţă, pentru o sumă egală cu valoarea datoriei. În aceste situaţii, prima de asigurare e inclusă în costurile creditului, iar indemnizaţia în cazul decesului este cesionată integral în favoarea băncii.
Aceleaşi condiţii le-a avut şi fostul prim-procuror al Parchetului Bihor, Gheorghe Toda. În 2007, magistratul a luat un împrumut de 31.000 euro de la Banca Comercială Română, sucursala Ştei, pe un termen de 300 luni, adică pe 25 de ani, perioadă pentru care a încheiat şi un contract de asigurare de viaţă cu BCR Asigurări SA, la care a ataşat, conform procedurilor, adeverinţa care atesta că suferă de diabet zaharat de tip 2 şi de hipertensiune arterială medie.
Vacanţa fatală, asigurare "calpă"
Gheorghe Toda a plătit lunar cota de asigurare odată cu rata la bancă. A făcut-o până în septembrie 2008 când, în timpul concediului pe care îl petrecea în Spania, a suferit un atac cerebral. Internat în comă profundă într-un spital din Castellon în seara de 25 septembrie, omul nu şi-a mai rev