Un nivel ridicat al poluării din marile oraşe şi, în speţă, o concentraţie mare de dioxid de carbon poate avea un efect pozitiv asupra stresului, arată un studiu realizat de Universitatea din Tel Aviv (Israel), citat de tgdaily.com.
Proiectul iniţial al academicienilor israeliţi viza impactul elementelor poluante şi a factorilor de stres asupra corpului uman. Deoarece majoritatea centrelor care studiază efectele poluării asupra corpului uman sunt amplasate în afara marilor oraşe, studiul a încercat să ducă subiecţii în interiorul Tel Aviv-ului, unul dintre cele mai aglomerate şi poluate oraşe din lume.
Astfel, persoanale care au participat la studiu s-au plimbat două zile prin oraş. Ei au mers pe străzile cele mai aglomerate, au intrat în centre comerciale şi pieţe publice prin intermediul sistemului de transport public şi privat sau pe jos. În acelaşi timp, senzorii montaţi pe aceste persoane au măsurat impactul căldurii şi al frigului, poluarea acustică, nivelurile dioxidului de carbon şi impactul mulţimilor.
Concluzii surprinzătoare
Concluziile studiului arată că cel mai mare factor de stres în interiorul unei metropole este poluarea acustică. Dar partea surprinzătoare este că atunci când nivelurile dioxidului de carbon erau la cote mari, stresul cauzat de murmurul urban era redus semnificativ.
Profesorul Itzhak Schnell a afirmat că, aparent, gazul are efecte narcotice asupra creierului uman şi-l „fentează" în a fi mai puţin stresant.
În acest fel, a mai spus Schnell, traiul într-un oraş mare pare a nu fi atât de rău pentru sănătate pe cât se credea.