Capitala aviaţiei civile din România s-a mutat pentru două zile la Timişoara, unde are loc cea de a 19-a Adunare Generală. Una din subiectele dezbătute au fost cel legat de dezvoltarea transportului cargo pe Aeroportul "Traian Vuia" din Timişoara.
Adunarea Generală al Asociației Aeroporturilor din România este cea mai importantă manifestare de acest gen din sectorul aviației civile române. Şi-au dat întâlnire la Timişoara peste 150 de invitaţi, reprezentanţii tuturor aeroporturilor din ţară, ai companiilor aeriene şi ai Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, ai Autorităţii Aeronautice, precum şi agenţi economici din domeniul aviaţiei, reprezentanţi ai Poliţiei, ai SRI şi ai Poliţiei de Frontieră.
Printre tematicile dezbătute se află strategiile de dezvoltare ale aeroporturilor româneşti în următorii trei ani şi securitatea aeroportuară.
Una din cele mai importante subiecte discutate ieri a fost legat de proiectul de pe Aeroportului Internaţional “Traian Vuia”, care vrea să devină un pol important în domeniul transporturilor de mărfuri.
“Vrem să dezvoltăm transportul cargo intermodal pe trei aeroporturi din ţară, la Timişoara, Bucureşti şi Constanţa. Vrem să rezolvăm reţelele de transport aerian naţional şi internaţional. Timişoara este al doilea oraş din România pe plan economic, unde se află investitori din 80 de ţări”, a spus Bogdan Danciu, consilier ministerial la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.
Vacile din Irlanda, cel mai greu transport
În 2010, pe aeroportul din Timişoara s-a adus 1.000 de tone de marfă, iar cel mai important transport ca volum a avut loc în urmă cu puţin timp, când a sosit un avion cargo din Irlanda încărcat cu 70 de vaci. Iniţial ar fi trebuit să ajungă pe aeroportul din Cluj, dar acolo pista nu a fost suficient de lungă pentru o astfel de aeronavă.
“În ultimii ani am înce