Marile companii energetice europene sunt nevoite să acumuleze pierderi uriaşe în urma scumpirii repetate a gazelor ruseşti. Aceste scumpiri nu pot fi transferate în facturile pentru consumatori, întrucât aceştia, prinşi în vâltoarea crizei europene, pur şi simplu nu îşi permit să plătească tarife mai mari.
Gigantul rus Gazprom, care furnizează un sfert din gazul europenilor, a raportat ieri un profit net uriaş pentru al doilea trimestru, în creştere cu 79%, până la 10 miliarde de dolari (304 miliarde de ruble).
Aceasta după ce câştigul companiei crescuse deja în primul trimestru la unul dintre cele mai mari niveluri din istorie - 16,24 miliarde de dolari, în creştere cu 44%.
Ce a determinat acest avans spectaculos? Evident, preţul gazelor, care, legat de cel al petrolului, s-a dus şi el la cote pe care cu greu ni le puteam imagina la începutul acestui an.
Gaze mai multe, preţ mai mare, pierderi garantate
Astfel, Gazprom a obţinut venituri mai mari cu 42% în primele şase luni ale anului din vânzarea de gaze către europeni. Ruşii estimează că, în volum, livrările către Europa vor fi mai mari cu peste 8% anul viitor, după punerea în funcţiune, la începutul acestei săptămâni, a gazoductului Nord Stream.
Preţul gazelor ruseşti a început anul 2011 în jurul valorii de 300 de dolari pe mia de metri cubi şi a fost în creştere continuă. O sursă din divizia de export a Gazprom a precizat, pentru Reuters, că acum preţul mediu plătit de europeni pentru gazul rusesc este de 446 de dolari, în creştere de la 429 de dolari, cât era în octombrie.
Ce se întâmplă în Europa? Principalii clienţi ai Gazprom - companii din Germania, Franţa, Italia, Polonia - au pierderi de miliarde de euro din cauza preţului în creştere al gazelor ruseşti, creşteri pe care nu le pot transfera în facturile clienţilor.
Aceasta în contexul crizei datoriilor