"O presiune imensa pe magistrati", "striveste autoritatea justitiei', "un regres in reformarea sistemului judiciar" si "un dezechilibru in separarea puterilor in stat", asa caracterizeaza magistratii consultati de HotNews.ro proiectul de lege al Guvernului care da prerogative ministrului Justitiei, presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) si procurorului general sa sesizeze Inspectia Judiciara si sa porneasca actiuni disciplinare impotriva judecatorilor si procurorilor. Magistratii reclama faptul ca actul normativ permite Ministrului Justitiei, un om politic, sa intervina in activitatea judecatoreasca si permite statului sa puna presiune pe magistrati in procesele in care statul a pierdut in prima instanta.
Proiectul de lege realizat de Guvern si trimis in procedura de urgenta in Parlament care da prerogative ministrului Justitiei, presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) si procurorului general sa sesizeze Inspectia Judiciara si sa porneasca actiuni disciplinare impotriva judecatorilor si procurorilor este un proiect care striveste autoritatea justitiei, altereaza echilibrul proceselor in care este implicat statul si pune o presiune enorma pe magistrati, au declarat mai multi judecatori pentru HotNews.ro.
Judecatorii condamna ca printr-un astfel de act se incalca principiul separarii puterilor in stat, oferind Executivului o arma normativa prin care sa intervina in Justitie. Magistratii apreciaza ca deciziile luate de magistrati trebuie contestate tot prin cai legale, la instantele superioare si nu prin actiuni disciplinare.
Mai mult, amenintarea ca unii judecatori pot fi sanctionati disciplinar in urma unor decizii care inca nu sunt irevocabile impotriva statului roman reprezinta "o presiune extrema" pentru magistratii care judeca in instantele de recurs, au mai spus judecatorii consultati de HotNe