Prezent ieri la deschiderea celei de-a IV-a ediţii a Târgului internaţional pentru energie al României - RENEXPO South-East Europe 2011, care se desfăşoară până vineri la Sala Palatului din Bucureşti, ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a amintit că România şi-a propus "un prag mai ambiţios" decât cel impus de Uniunea Europeană, intenţionând ca, până în 2020, să crească utilizarea energiei verzi la un nivel de 24% din consumul energetic naţional.
"Este foarte important să creăm o economie verde folosind aceste energii alternative, însă trebuie să avem grijă până unde putem merge. Nu trebuie depăşită limita de suportabilitate financiară pe care cetăţenii şi industria şi-o pot permite. De aceea, în atingerea ţintei pe care ne-am propus-o, trebuie să obţinem un echilibru între cost şi beneficii", a subliniat László Borbély.
Avertizând asupra obligativităţii respectării legislaţiei româneşti şi europene de către investitori, László Borbély a declarat că "trebuie să fim foarte responsabili privind impactul investiţiilor asupra mediului", în special în privinţa respectării tuturor regulilor ce ţin de biodiversitate, ariile protejate sau Natura 2000. "Investitorii, înainte să demareze orice proiect, trebuie să realizeze studii de impact conforme cu legile româneşti şi europene, iar aceste studii de impact să fie făcute ca la carte", a mai spus Borbély.
43.000 de gospodării vor avea centrale prin Casa Verde
În ceea ce priveşte fondurile alocate de Ministerul Mediului şi Pădurilor, László Borbély a subliniat importanţa programelor derulate prin Administraţia Fondului pentru Mediu. "Prin Administraţia Fondului pentru Mediu am demonstrat că avem programe profitabile pentru toţi, adică pentru cetăţeni, mediu şi investitori. Un astfel de exemplu este succesul programului Casa verde, cu cele două componente ale sale, respectiv pers