Vicepreşedintele Comisiei Europene Olli Rehn a anunţat astăzi, la prezentarea previziunile de toamnă ale economiei UE, că băncile îşi vor reduce activitatea de împrumuturi, firmele îşi vor amâna probabil investiţiile, iar consumatorii casnici vor continua să-şi reducă tot mai mult consumul pentru a acoperi datoriile pe care le au.
Creşterea economică a fost revizuită în jos pentru a doua parte a lui 2011 şi chiar mai mult, pentru 2012, în comparaţie cu prognoza din primăvară. Până la sfârşitul anului se anunţă stagnare în economiile UE şi chiar o contracţie în unele state membre.
Risc de recesiune. Stagnare pe toată linia.
În fraze scurte, majoritatea începute cu „din păcate", vicepreşedintele Comisiei Europene arată că cifrele nu anunţă vremuri bune pentru economia UE.
"Condiţiile economice globale s-au înrăutăţit. Comerţul internaţional a încetinit, iar datele privind schimburile comerciale sugerează o continuare acestei tendinţe slabe. În consecinţă ne-am revizuit în jos prognoza noastră". "Recuperarea în Europa s-a oprit. Se prognozează o stagnare a PIB-ului pentru următoarea perioadă şi pentru o bună parte din 2012".
Unde se vede agravarea crizei peste vară: la dobânzi şi la împrumuturi
În cursul verii lui 2011, agravarea crizei datoriilor suverane şi pronoza în deteriorare pentru economia globală au dus la nelinişti în pieţele financiare. Valorile bursiele s-au prăbuşit, mai mult în Europa în timp ce dobânzile la obligaţiunile statelor membre cu probleme au crescut, dobânzile pentru statele sigure au ajuns la un record privind nivelul lor scăzut. Aceste incertitudini au dus şi la neîncrederea sistemului bancar situaţie care se vede în rata de împrumuturi.
Prognoza de creştere a ROMÂNIEI a fost reviziuită în jos. Vezi ce ne aşteaptă
În 2012, avem 0,6 % prognoza de creştere pe ansambul UE şi d