Unul dintre cazurile de pacienţi din Occident tratate la Spitalul de Urgenţă din Alba Iulia este al unei olandeze. Femeia avea o afecţiune severă a coloanei vertebrale.
Pacienta din Olanda a ajuns să fie operată în comparimentul de Neurochirurgie, datorită acutizării severe a unei afecţiuni vertebrale cronice.
„Până la urmă şi în Olanda sunt probleme. Sunt cazuri în care pentru o operaţie la coloana vertebrală aştepţi şi un an de zile, cum este cazul de care vorbim, chiar dacă femeia este asigurată. Medicii de acolo au nişte salarii bunicele, indiferent că operează sau nu. Există şi tendinţa ca pacienţii să fie îndrumaţi spre clinicile private, unde astfel de intervenţii costă foarte mult. Plus că este presiunea legală asupra lor. Pentru orice iritaţie care-i apare pacientului pe piele, medicul riscă să fie dat în judecată, ceea ce consider că este o exagerare şi o risipă de resurse. Am colegi acolo care mă invidiază că noi nu ne confruntăm cu aceste probleme. Noi îi invidiem pentru cultura bunului simţ, civilizaţie şi tehnologia înaltă la care au acces“, a motivat doctorul Azamfirei.
Femeia a fost internată în regim de urgenţă în Spitalul din Alba Iulia, cu hernie de disc foarte mare. Practic, vorbim de ieşirea nucleului cartilaginos din discul intervertebral, care are rol de amortizor între vertebrele coloanei vertebrale.
„Discul herniat era de volum foarte mare şi exista compresiune pe nervi, mai exact apăsa nervii tăiaţi. Ambele picioare erau amorţite“, aşa descrie neurochirurgul Azamfirei starea pacientei din Olanda, înainte de intervenţia chirurgicală.
Operaţia propriu-zisă a durat în jur de o oră şi jumătate. Specialistul în neurochirurgie susţine că intervenţia a fost una reuşită din punct de vedere tehnic. Pacienta din Olanda se ridică, umblă şi resimte dureri doar în zona spatelui, normale după o astfel de intervenţie, c