Profesorul doctor Irinel Popescu a primit din partea statului francez Ordinul de merit în grad de ofiţer pentru performanţele înregistrate de-a lungul carierei profesionale. Profesorul Irinel Popescu este singurul medic român căruia i se acordă această înaltă distincţie. Pregătirea profesională a medicului Irinel Popescu a stat sub semnul şcolii şi tradiţiei medicinei franceze. „Ca student al Facultăţii de Medicină din Bucureşti am învăţat şi eu după tratatele franţuzeşti de anatomie (Testut, Rouviere), care, la acea dată, erau considerate ca fiind cele mai bune din tot ceea ce exista nu numai în România. Studiul anatomiei avea, cel puţin în acea perioadă, o importanţă decisivă în formarea unui medic, mai ales a unuia care dorea să se specializeze în chirurgie. Am dat internatul după modelul francez şi reuşita pe primul loc la acest concurs în anul 1976 mi-a marcat definitiv evoluţia profesională”, precizează profesorul Irinel Popescu.
Medicul Irinel Popescu a efectuat primul stagiu consistent de transplant hepatic în clinica profesorului Henri Bismuth de la Spitalul Paul Brousse din Paris în anul 1990. „Profesorul Henri Bismuth este unul dintre marii maeştri ai chirurgiei hepatice şi transplantului de ficat la nivel internaţional, în clinica sa având ocazia să observ o largă gamă de procedee atât de rezecţie, cât şi de transplant hepatic.” Acest stagiu a contribuit şi el la reuşita programului de transplant hepatic din România, „realizare apreciată de colegii din Franţa”, spune profesorul Popescu.
În cadrul Institutului Clinic Fundeni, profesorul Irinel Popescu a pus bazele unei bănci de tumori împreună cu compania franceză RnTech şi de câţiva ani, graţie aceleiaşi colaborări, studiază modificările genomului uman în diverse tipuri de cancere (pancreatic, hepatic, colorectal).
Cancerul de pancreas rămâne principala preocupare, în c