Trazacţiile de pe piaţa valutară au explodat luna trecută până la un volum de 42,9 miliarde de euro, egalând nivelul din fatidica lună septembrie 2008, când se prăbuşea Lehman Brothers.
Astfel s-au reflectat pe piaţa locală mişcările de retragere de capital provocate de acutizarea crizei din zona euro. Acestea au lăsat urme şi la nivelul rezervei valutare administrate de BNR care s-a diminuat cu 1,4 mld. euro în octombrie.
Recordul istoric al tranzacţiilor valutare de la Bucureşti rămâne însă octombrie 2008, când s-a desfăşurat celebrul atac speculativ împotriva leului, soldat cu explozia dobânzilor interbancare şi apoi cu intervenţia administrativă a BNR de a le plafona. Operaţiunile valutare au început să se intensifice în această toamnă încă din septembrie, când a apărut un nou val de tensiuni în zona euro. Automat ţările din regiune au intrat sub presiunea aversiunii la risc, iar cursul leu/euro a urcat rapid peste pragul de 4,30 lei/euro considerat altădată un fel de barieră psihologică.
Raportul trimestrial asupra inflaţiei publicat luni de BNR vorbeşte despre "amplificarea tranzacţiilor cu caracter speculativ" în a doua jumătate a lunii septembrie. În acel context euro a ajuns la 4,3533 lei, dar pierderea lunară a leului de 0,7% a fost mult mai mică faţă de cea de 4,5% înregistrată de forint. BNR a lăsat mai libere hăţurile cursului, însă nu a renunţat la intervenţii, acestea fiind estimate la 700 mil. euro. Creşterea tranzacţiilor de la 38 mld. euro în septembrie la aproape 43 mld. euro în octombrie sugerează perpetuarea unor tranzacţii de tip speculativ cum le denumeşte BNR şi a ieşirii străinilor de pe piaţă, având în vedere că nu există o justificare pentru creşterea puternică a nevoilor de la clienţi. Tensiunea manifestată pe piaţă este sugerată şi de adâncirea deficitului de lichiditate de pe piaţa monetară interbancară pe parcursul l