Primul vaccin anti-malarie, boală reponsabilă de moartea a aproape un milion de oameni anual, ar putea apărea în curând, după ce specialiştii susţin că au descoperit "călcâiul lui Ahile" al maladiei, scrie Daily Mail.
În prezent, nu există niciun tratament pentru malarie, care afectează 250 de milioane de oameni pe an. Maladia se răspândeşte prin muşcătura de ţânţar şi cauzează febră, dureri de cap şi, în cazuri severe, coma sau chiar moartea.
Până acum, medicii considerau că parazitul care provoacă boala, prin invadarea celulelor roşii, este adaptabil oricăror condiţii şi nu poate fi distrus.
Totuşi, un studiu publicat în revista ştiinţifică Nature relevă că a fost identificat un "receptor esenţial" care permite parazitului să atace hematiile şi că acesta a fost împiedicat să acţioneze.
"Cercetarea noastră pare să fi descoperit un călcâi al lui Ahile în modul în care parazitul invadează celulele roşii. Rezultatele sunt neaşteptate şi au schimbat complet modul în care vedem această boală", a declarat conducătorul studiului, dr. Gavin Wright, de la Institutul de cercetare Wellcome Trust Sanger din Cambridge (Marea Britanie).
Vaccinul ar putea fi produs la scară industrială abia în 10-20 de ani
Daily Mail scrie că este de aşteptat ca, în următorii doi-trei ani, să fie produs un vaccin contra malariei.
"Încă suntem într-un stadiu incipient şi ar putea dura zece-douăzeci de ani până când vaccinul va putea fi folosit în clinici. Dar suntem entuziasmaţi", a adăugat dr. Wright.
Deşi au reuşit să împiedice parazitul să invadeze celulele roşii, specialiştii trebuie acum să creeze vaccinul propriu-zis. Daily Mail scrie că, pentru a putea fi utilizat la scară largă, antidotul va trebui să fie foarte eficient şi ieftin.
"În prezent, este testat un alt vaccin în Africa, iar acesta dă rezultate încurajatoare. Dar, pe viitor