5 miliarde de euro au fost retraşi din băncile elene, reprezentând circa 3% din totalul depozitelor, anunţă surse bancare, citate de Reuters. Valul de retrageri de lichidităţi vine pe fondul crizei politice şi a temerilor că ţara ar putea părăsi Zona Euro.
Joi şi vineri, după anunţul premierului Giorgios Papandreou privind organizarea unui referendum asupra pachetului de ajutor financiar extern, oamenii au venit în număr mare pentru a-şi lua banii acasă. „Băncile au întâmpinat dificultăţi în a asigura lichidităţile conform cu cererea”, a declarat un bancher. Instituţiile de credit au recurs la măsuri de urgenţă, asigurând dobânzi de până la 7% pe an, care să convingă populaţia să îşi păstreze banii în conturi.
„E incredibil, au fost clienţi care au solicitat sume de 600.000-700.000 de euro pentru a le lua acasă!”, afirmă un alt bancher.
Săptămâna aceasta, guvernatorul Băncii centrale a Greciei a făcut un apel public şi a cerut constituirea unui nou guvern, avertizând că în joc este statutul ţării de membră a Zonei Euro. Grecii se tem de colapsul instituţiilor financiare, dar cel mai mult îi sperie perspectiva ca ţara lor să renunţe la moneda euro.
Potrivit Mediafax, soldul depozitelor bancare din Grecia a scăzut cu peste 21% din ianuarie 2010, iar băncile au devenit tot mai dependente de lichidităţi de la Banca Centrală Europeană. Potrivit ultimelor date disponibile, depozitele bancare au scăzut cu 3% în septembrie, la 183,2 miliarde de euro.
În acest moment, la Atena discuţiile pentru numirea unui nou premier sunt în derulare, după anunţul demisiei lui Giorgios Papandreou de miercuri seară.
5 miliarde de euro au fost retraşi din băncile elene, reprezentând circa 3% din totalul depozitelor, anunţă surse bancare, citate de Reuters. Valul de retrageri de lichidităţi vine pe fondul crizei politice şi a temerilor că ţara ar putea