Primele întrebări cu care a început conferința de presă zilnică joia aceasta (10 noiembrie) la Bruxelles au fost legate de posibilitatea ca UE să se separe într-o Europă cu două viteze, formată din statele zonei euro și cele non-euro. "Ori avansăm împreună, ori ne fragmentăm," a avertizat însă președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.
Ideea unei Europe cu două viteze nu este una nouă, gândul aceasta existând încă de la crearea monedei euro. Până de curând, însă, acesta era un subiect tabu, iar acum este deja în atenția reflectoarelor. Această dezbatere a ajuns să fie menționată de președinții instituțiilor europene și să fie discutată între diplomați înainte de summiturile europene.
Totuși, la crearea monedei euro, UE a oferit foarte puțină importanță acestui aspect, deși existau voci care ar fi putut să prevestească pericolul în care UE se află astăzi. Spre exemplu, în Septembrie 2001, într-un studiu efectuat la doar doi ani după introducerea monedei euro în UE, Comisia Europeană publica un raport intitulat "Euro-Atitudini - În afara zonei euro", în care prezenta părerile unui grup de 1,458 de oameni din state non euro, precum Danemarca, Marea Britanie și Suedia și cele ale 6,524 de oameni din zona euro. Întrebarea"Când moneda euro va fi introdusă în cele 12 state membre, te vei simți mai puțin european la tine în țară decât până acum?" era ultima din raport. În jur de 42% dintre britanici, 40% de suedezi și 24% dintre danezi întrebați au spus "da".
Planul franco-german: O zonă euro "mai mică"
Un oficial al UE a declarat pentru Reuters sub anonimat că francezii și germanii discută intens, la toate nivelurile, de câteva luni, ideea înființării unei zone euro mai mici, scenariu posibil printr-o schimbare a tratatului UE. "Trebuie să ne mişcăm foarte precaut, dar adevărul este că avem nevoie să se întocmească lista exactă cu cei care nu