Investitorii au impins Italia pe marginea prapastiei, analistii fiind de parere ca acesta este un punct de rascruce. Insa, oficialii europeni, in loc sa puna la punct un program de salvare, asteapta sa vada care vor fi miscarile politice in noul guvern, dupa ce premierul Silvio Berlusconi a anuntat ca isi va da demisia, dar nu inainte de aprobarea masurilor de austeritate.
Decizia de a nu interveni pare sa fie o demonstratie a faptului ca oficialii zonei euro cred, in continuare, ca Italia poate iesi de una singura din criza in care a intrat. Pe de alta parte, poate reprezenta si o recunoastere tacita a faptului ca arsenalul international de masuri de urgenta a fost epuizat.
Cea mai buna speranta pentru ca Italia sa nu intre in spirala negativa in care se afla Grecia este preluarea rapida a puterii de la Silvio Berlusconi de catre un guvern tehnocrat, care sa aplice reformele economice, in concordanta cu o redresare a situatiei din Grecia si o majorare a sumelor disponibile in Fondul European pentru Stabilitate Financiara.
"Liderii europeni nu mai pot sa faca nimic in acest moment. Trebuie sa lase lucrurile sa se desfasoare in Italia", a comentat, pentru Financial Times, Sony Kapoor, seful departamentului de consultanta economica al Re-Define.
Daca planurile din prezent nu functioneaza, exista patru scenarii posibile pentru Italia, toate mult mai complicate:
Reducerea datoriei si stimularea cresterii economice
Oficialii europeni si majoritatea analistilor independenti sunt de acord ca fundatia economica a Italiei, chiar daca nu este excelenta, este mult mai buna decat a Greciei si a celorlaltor state care au primit ajutor financiar. Nivelul datoriilor tarii este ridicat, dar deficitul bugetar anual este scazut, sectorul bancar este sanatos, iar economia sa este mare si diversificata.
D