Profesorul universitar specialist în ortopedie pedriatică a salvat mii de copii în cei 33 de ani de carieră. Multora dintre micuţii care au ajuns pe masa sa de operaţie nimeni nu le-a dat vreo şansă. El, însă, i-a salvat.
Ziarul „Adevărul“ continuă publicarea poveştilor celor mai iubiţi doctori din Capitală. Astăzi vă prezentăm medicul clasat pe locul 3 în această listă a excelenţei în medicina românească: profesorul universitar Gheorghe Burnei, medic primar chirurg la Spitalul de Copii „M.S. Curie“ din Bucureşti, şeful Clinicii de Chirurgie Ortopedică Pediatrică.
A vrut să fie doctor din şcoala generală
La ceas târziu de seară, într-o zi de vineri când toată lumea e deja în weekend, chirurgul e încă la birou. Ne primeşte amuzat de ideea de a da un interviu nu despre impresionanta sa carieră, ci despre drumul pe care l-a parcurs din satul său natal Vulcana-Pandele, din Dâmboviţa, până pe cea mai înaltă treaptă a medicinei mondiale. „Din şcoala generală am vrut să fiu doctor, pentru că îi vedeam pe aceşti medici ca pe nişte supraoameni“, spune profesorul.
A fost un copil studios, pentru că numai aşa ar fi avut şansa de a face altceva decât minerit şi agricultură. „Pe vremea aceea Vulcana-Pandele era un sat. Se afla pe malul drept al Ialomiţei şi pe malul stâng al unui râu, Vulcana, de unde i se trage şi numele. Era o localitate mică, cu oameni muncitori, care desfăşurau din greu o muncă dificilă, minerit, şi făceau şi agricultură, pentru a putea supravieţui“, îşi aminteşte chirurgul.
Un preot l-a făcut să aibă grijă de copii
Trei oameni care au trecut la un momentat prin viaţa profesorului l-au ajutat, fiecare în alt fel, să-şi aleagă drumul în viaţă. Primul a fost un preot, ceilalţi doi au fost medici: regretatul profesor Alexandru Pesamosca şi medicul Florin Popa, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF