Căderea sondei interplanetare ruse Phobos-Grunt, care miercuri a eşuat în înscrierea pe traiectoria de zbor spre Marte, ar putea avea cele mai grave consecinţe din istoria accidentelor spaţiale de până acum, spune expertul american James Oberg, fost angajat al NASA.
În cazul în care experţii Agenţiei Spaţiale Ruse (Roskosmos) nu vor reuţi să restabilească controlul asupra sondei şi aceasta va ieşi de pe orbită, Phobos-Grunt va fi cel mai periculos dintre toate aparatele spaţiale care au căzut vreodată pe Terra, a avertizat Oberg. Cauza: la bordul sondei se află şapte tone de tetraoxid de azot şi hidrazină, un combustibil extrem de toxic.
Potrivit sistemului american de supraveghere a spatiului cosmic, din subordinea Comandamentului Strategic al Pentagonului, Phobos-Grunt ar putea cadea pe Pamant in jurul datei de 26 noiembrie.
Sonda Phobos-Grunt, lansată de Rusia spre satelitul lui Marte, nu poate părăsi orbita Pământului. Aceasta a costat peste 100 de milioane de euro şi acum are probleme cu motoarele, scrie presa rusă.
Planeta Marte nu se lasă cucerită de ruşi
Racheta ar putea să nu ajungă la destinaţie, chiar dacă problema cu motoarele va fi rezolvată. Având în vedere că planetele nu stau pe loc şi se mişcă în jurul Soarelui, distanţa între Pământ şi Marte ar putea să se schimbe în cele câteva zile cât aparatul staţionează pe orbită şi Phobos-Grunt pur şi simplu nu va avea suficient combustibil pentru a ajunge la ţintă. Dacă staţia nu va fi recuperată în următoarele două zile, ea se va transforma într-o bucată de gunoi extrem de scump, care în cele din urmă va cădea pe Pământ.
În ultimii 50 de ani URSS şi apoi succesoarea acesteia, Rusia, au trimis 18 aparate spre Marte, dar nici una din misiuni nu s-a soldat cu succes. O parte din rachete nu au reuşit să iasă în atmosferă, căzând în ocean, altele au trecut p