MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
Trebuie precizat, din capul locului, ca nu exista tratament naturist pentru varice esofagiene, si asta din urmatoarele motive:
In ciroza hepatica, patologie de care sufera si sotul dvs., se produc modificari arhitectonice semnificative la nivelul structurii ficatului. Practic, sangele adus de vena porta nu mai este primit de ficat, stagnand. Este momentul cand se formeaza niste anastomoze vasculare, sangele venos varsandu-se direct in venele cave, proces care determina scurtcircuitarea ficatului si aparitia varicelor esofagiene. Este important sa stiti ca ruptura sau ulcerarea varicelor esofagiene este posibila prin cresterea presiunii sanguine (tuse, eforturi fizice etc.), actiunea sucului gastric acid in cazul prezentei bolii de reflux gastro-esofagian sau prin existenta unei motilitati cardio-esofagiene exagerate. Cu toate acestea, doar o treime dintre pacientii care prezinta varice esofagiene dezvolta hemoragii grave.
Pentru a preveni ruptura varicelor esofagiene si sangerarea lor la pacientii cirotici, se pot administra medicamente care reduc rapid presiunea in sistemul portal (Octreotid intravenos), reusind sa controleze hemoragiile acute determinate de ruptura varicelor in proportie de 80% din cazuri. Tot in scop profilactic, se poate administra un betablocant (ex. Propranolol), care reduce riscul de hemoragie. Alte optiuni includ procedurile care impiedica sangele sa ajunga in varicele esofagiene sau chiar proceduri pentru distrugerea acestora.
Tratamentul in caz de ruptura a varicelor esofagiene este exclusiv chirurgical, si consta in hemostaza prin ligaturarea acestora. Deoarece aceasta procedura implica anumite riscuri (de aceea doriti sa o evitati), va informez ca, in ultimii ani, se practica sclerozarea endoscopica a