Iasiul are toate atuurile pentru a deveni un fel de Silicon Valley a Romaniei, cu conditia sa trecem de la investitiile de tip productie in fabrica de software la productia de proprietate intelectuala, a fost concluzia unei dezbateri desfasurate zilele trecute in capitala Moldovei.
Asociatia Industrii Creative, in parteneriat cu United Business Center, componenta office din cadrul ansamblului Palas din Iasi, a organizat miercuri dezbaterea HITECH cu tema „Provocari si solutii pentru stimularea investitiilor in industriile IT si outsourcing din Iasi”.
Printre punctele tari identificate se numara nivelul ridicat de competente in IT si outsourcing, respectiv locul al doilea in tara dupa Bucuresti cu peste 1.000 de absolventi IT anual, deschiderea universitatilor in dezvoltarea de parteneriate cu companiile private, existenta unui stoc de cladiri de birouri moderne (n.r: 100.000 mp spatii de birouri de clasa A si B+) si conectivitate cu una dintre cele mai mari viteze din lume.
Una dintre cele mai dezbatute teme a fost cea a resurselor umane si a modului in care universitatile pot pregati cat mai bine pentru piata muncii cei peste 1.000 de absolventi anual ai disciplinelor informatica, informatica economica, automatizari si calculatoare si electrotehnica.
„Avem o colaborare directa cu cei de la Continental, care au ajutat inclusiv la punerea bazelor unui program master, si speram ca acest gen de relationare sa se extinda si catre alte firme care opereaza in Iasi pentru a opri, chiar inversa exodul de absolventi catre alte orase din tara, in special Bucuresti”, a declarat Vasile Manta, decanul Facultatii de Automatica si Calculatoare.
"Bucurestiul si Timisoara sunt foarte aproape de pragul de saturatie"
Un trend important in atragerea fortei de munca competente este migrarea inversa a fortei de munca pentru contrabalansarea unui