CNBC a întocmit o listă cu 10 mari economii ale lumii, în care este cel mai dificil să faci afaceri. Pentru întocmirea clasamentului, jurnaliştii au folosit datele din 2010 ale Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD) privind investiţiile străine directe, informaţii despre PIB-ul acestor ţări, oferite de Banca Mondială, dar şi indicatori precum uşurinţa cu care poţi începe o afacere, obtinerea autorizatiilor de constructie, plata impozitelor sau legile de protecţie a investitorilor.
Locul 10. Argentina este una dintre ţările în care se obţine cel mai greu o autorizaţie de construcţie. Este nevoie de aproximativ un an pentru a avea în mână un astfel de document, comparativ cu o medie de 7 luni în ţările din America Latină şi Caraibe. Să porneşti aici o afacerie îţi ia cam 26 de zile, dublu faţă de alte ţări. Investiţiile străine directe din Argentina au scăzut în prima jumătate a acestui an cu 30% faţă de anul trecut.
Locul 9. Când îţi deschizi o afacere în Rusia, una din economiile cu cea mai rapidă creştere, cea mai mare problemă este să obţii conexiunea la energie electrică. Durează nouă luni şi jumătate să obţii avizele, aproape dublu faţă de timpul necesar în restul Europei de Est şi Asia Centrală. Lipsa investiţiilor în sectorul energetic şi rata scăzută a comerţului transfrontalier fac de asemenea din Rusia o ţară de care investitorii străini se feresc.
Locul 8. Brazilia este a opta economie mondială, cu o creştere de 7,5% a PIB-ului în 2010. Pe cât de mari sunt oportuniţile acestei pieţe, pe atât de importante sunt şi obstacolele pe care le întâmpină investitorii. Firmele au nevoie de aproximativ 2.600 de ore pe an, echivalent cu trei luni şi jumătate, pentru completarea formularelor fiscale în Brazilia. Mai mult, impozitele se ridică la 67% din venitul unei firme, cu 20% mai mult decât media în oricare ţară