Voturile cititorilor, ale juriul şi ale redacţiei l-au clasat pe medicul Cristian Ursu pe locul 3 în topul medicilor cu care Clujul se mândreşte.
A cochetat cu scrisul, însă a ales, în 1985, Medicina. „A fost şi dorinţa tatălui meu. El a fost profesor, însă în tinereţe a urmat cursurile unei facultăţi de medicină. În '56 era student. Dar l-au săltat şi l-au închis. A făcut puşcărie politică timp de opt ani şi jumătate, iar când a fost eliberat nu a mai fost reprimit la Medicină", îşi aminteşte medicul.
Deschizător de drum
Cristian Ursu (44 de ani) a ajuns la Cluj înainte de Revoluţie, imediat după terminarea liceului. Spune că nu existau prea multe opţiuni la acea vreme şi, cum nu avea înclinaţii spre domeniile tehnice, a dat admitere la Medicină.
După absolvire, a optat pentru Urgenţe, atras de ideea de a fi printre primii medici pe medicina de urgenţă din Cluj-Napoca. „Generaţia noastră a dat primii medici de urgenţă din Cluj. Practic, am fost adevăraţi deschizători de drum", spune medicul. „Când voiau să ne sperie profesorii la facultate, ne ameninţau cu Urgenţele. Ne spuneau că un medic atunci este bun când ia deciziile cele mai bune şi când face faţă în cazurile de urgenţe", mai spune Cristian Ursu.
„În Urgenţă nu există şpagă!"
La Unitatea de Primire Urgenţe, cele 12 sau 24 de ore de serviciu trec repede. „Cazurile medicale, de multe ori grave, se succed cu viteză. Este secţia în care, într-adevăr, viaţa pacienţilor şi salvarea lor se află în mâinile noastre", subliniază Cristian Ursu.
Cristian Ursu spune că Urgenţa este secţia în care şpaga nu există. „Ar fi culmea. Pacienţii ajung la noi de multe ori în stare de inconştienţă. Cei care acuză medicii de aici că iau şpagă greşesc", mai spune Ursu. Medicul face parte şi dintr-unul din echipele SMURD din Cluj. Cu toate că a primit numeroa