Grecia se bazează pe Iran pentru cea mai mare parte a necesarului de petrol, deoarece traderii au renunţat să mai aprovizioneze ţara, iar băncile refuză să asigure finanţare ca urmare a temerilor că statul elen va intra în faliment, transmite Reuters, citat de Mediafax.
Potrivit traderilor, Grecia a apelat la Iran pe post de furnizor de ultimă instanţă, în pofida presiunilor tot mai mari din partea SUA şi UE pentru reducerea comerţului cu Iranul, parte a campaniei împotriva programului nuclear al Teheranului.
Oprirea aproape totală a tranzacţiilor petroliere cu Grecia, care are patru rafinării, arată cum ar putea fi afectat comerţul în Europa din cauza deficitului de încredere cauzat de criza dzatoriilor suverane.
"Companii ca a noastă nu pot face afaceri cu ei. Există prea mult risc. Poate traderii independenţi sunt dispuşi", a spus un trader de la o mare companie petrolieră internaţională.
Un al doilea trader a declarat că deşi nu au avut probleme cu plăţile din partea grecilor, riscul este prea mare. "Departamentul nostru de finanţe tocmai a refuzt o tranzacţie cu ei. Nu este vorba că nu ar fi plătit. Este doar o măsură de precauţie", a spus un trader de la o companie implicată în tranzacţii cu materii prime.
La reticenţa traderilor se adaugă şi precauţia băncilor de a finanţa tranzacţii în Grecia. "Nu am găsit nicio bancă disponibilă să ne finnaţeze. Nicio bancă nu vrea să finanţeze o tranzacţie cu grecii. Am ratat nişte oportunităţi bune", a spus un al treilea trader.
Peste două treimi din traderii europeni contactaţi de Reuters au afirmat că lipsa finanţărilor bancare a forţat Grecia să oprească achiziţiile de petrol din Rusia, Azerbaidjan şi Kazahstan în ultimele luni.
Grecia, care nu extrage petrol, depinde de importuri, iar anul trecut a cumpărat 46% din necesarul de petrol din Rusia şi 16% din Iran. Arabia Suadită şi