Italienilor le este teamă de viitor după plecarea lui Silvio Berlusconi, exprimându-şi îndoielile cu privire la capacităţile succesorului său, indiferent cine va fi acesta, de a ameliora situaţia, relatează AFP.
"Toţi cei care au fost citaţi ca posibili succesori vor avea grijă doar de interesele lor", apreciază Daniela D'Antonio, în vârstă de 24 de ani, care distribuie pliante în centrul oraşului. Candidatul cel mai bine plasat este fostul comisar european Mario Monti, un economist respectat în vârstă de 68 de ani.
"Ei ne vor promite din nou o viaţă frumoasă, dar viaţa frumoasă în Italia pur şi simplu nu mai există", adaugă tânăra, care supravieţuieşte cu un salariu lunar de 500 de euro, informează Mediafax.
Când a ajuns pentru prima dată la putere în 1994, Berlusconi le-a vândut italienilor visul american, dar această viziunea a fost spulberată de criza economică. O inconvenienţă care i-a afectat popularitatea, ajunsă la 22 la sută.
"Sunt într-adevăr mulţumită că demisionează", mărturiseşte Valentina Giusti, în vârstă de 33 de ani. "Îl detest, atât pe plan politic, cât şi personal. Dar nu am prea mari speranţe că situaţia va putea fi rezolvată, este prea complicat", adaugă ea.
În opinia lui Valerio Mai, un şomer în vârstă de 58 de ani, această demisie ar fi trebuit să aibă loc "în urmă cu mult timp (...) Berlusconi reprezenta un pericol real".
Il Cavaliere, care a pierdut majoritatea absolută în timpul unui vot, marţi, în Camera Deputaţilor, a anunţat ulterior că va renunţa la funcţia de premier imediat ce vor fi adoptate reformele economice cerute de Bruxelles. Planul ar urma să fie votat sâmbătă în Parlament.
De această plecare nu se bucură nici Monica Contoli, o bijutieră în vârstă de 38 de ani. "Nimeni nu poate face mai mult ca el, indiferent cine îl va înlocui, nu va putea salva Italia".
Şeful Guvernului în exerciţi