Ministerul Finanţelor şi BNR merg în zilele următoare în roadshow prin SUA pentru a le prezenta investitorilor americani oferta de obligaţiuni în dolari pe care intenţionează să o lanseze până la sfârşitul acestei luni pentru a strânge cel puţin un miliard de dolari dacă piaţa o va permite.
România se bazează în acest proiect pe forţele a trei giganţi financiari cu putere de distribuţie globală: Citi, HSBC şi Deutsche Bank, care au fost angajaţi ca manageri ai emisiunii. Dincolo de aspectele pur financiare, legate de condiţiile de piaţă, obţinerea unei finanţări din SUA la costuri rezonabile ar putea implica la un anumit nivel aspecte legate de parteneriatul strategic dintre Washington şi Bucureşti.
La emisiunea din iunie, când Finanţele au strâns suma record de 1,5 mld. euro prin eurobonduri pe cinci ani, investitorii americani au subscris circa o cincime din titluri, spre deosebire de Germania şi Austria care au furnizat împreună numai 8% din bani.
Atunci plasarea titlurilor a fost încredinţată băncilor europene Société Générale şi Erste Group, din care numai prima are un profil internaţional puternic pe zona de investment banking.
De data aceasta Finanţele au la îndemână opt dealeri - Erste Bank, Société Générale, UniCredit, Barclays Capital, BNP Paribas, Citibank, HSBC şi Deutsche Bank - care pot întări la nevoie capacitatea de distribuţie a emisiunii de obligaţiuni în dolari.
HSBC şi Deutsche Bank au mai lucrat cu Ministerul Finanţelor la emisiunea de eurobonduri din 2010 de 1 mld. euro.
Angajarea unor nume grele ale pieţei financiare mondiale era o condiţie crucială pentru succesul împrumutului din Statele Unite, unde un emitent ca România este foarte puţin cunoscut pentru o paletă largă de investitori.
Delegaţia care merge în SUA să discute cu investitori, analişti şi bancheri este condusă de Bogdan Drăgoi, s