Subfinanţarea sistemului de sănătate nu mai este o noutate pentru nimeni, iar toţi specialiştii spun că ar trebui să se găsească surse alternative de a obţine fonduri, fie private, fie fonduri europene, mai ales dacă sunt luate în calcul condiţiile din sistem.
O problemă legată de incapacitatea de atragere a fondurilor europene în sistemul sanitar, identificată de specialiştii din domeniu, prezenţi ieri la evenimentul "Finanţarea Sănătăţii în noul cadru european 2014-2020", a fost reprezentată de incapacitatea ţării noastre de a realiza programe. "Uniunea Europeană funcţionează pe bază de programe. România va avea capacitatea să absoarbă fonduri europene atnci când Primăriile şi Consiliile Locale vor putea să realizeze programe de investiţii", a spus Vasile Puşcaş, fost negociator-şef al României cu Uniunea Europeană. De asemenea, Cristian Pârvan, preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România a afirmat că piedica este una administrativă. "Sănătatea are nevoie de mai mulţi bani, iar de la bugetul de stat nu o să primească", a spus acesta, explicând că problema legată de absorbţia de fonduri europene este una administrativă.
Maria Varga, reprezentant al Ministerului Sănatăţii - Unitatea de Implementare şi Coordonare Programe, a explicat că banii trebuie accesaţi cu programe, iar programele trebuie susţinute cu proiecte şi că trebuie să existe un obiectiv al investiţiei. Ea a mai spus că pentru Sănătate nu există programe mari europene, ci doar alte programe la care pot aplica şi instituţiile din domeniu. "Ministerul Sănătăţii poate aplica doar pentru proiecte de dezvoltare a resurselor umane, pentru că doar pe aceste proiecte suntem eligibili", a explicat Maria Varga, adăugând că probleme din acestea există într-o proporţie mai mare sau mai mică şi în alte state membre ale Uniunii Europene.
Subfinanţarea sistemului de sănătate nu mai e