Mă aşteptam la o abundenţă de târguri agroalimentare la sfârşitul acesta de săptămână, ca să mai putem gusta ceva brânzeturi şi „cărneturi”, până nu intrăm în postul cel lung (şi cu multe dezlegări la peşte) al Crăciunului. Dar se vede treaba că frigul care ne-a silit brusc să trecem la blăniţă, căciuliţă şi mănuşi nu prea e prielnic ieşirilor în pieţe, cu şuncă, ţuică şi dulceaţă.
O veste bună am primit totuşi de la Iaşi, de unde ni se transmite că ECOAGRIS, Târgul naţional de Agricultură, Apicultură, Produse ecologice, naţionale şi tradiţionale revine, din două în două săptămâni, în Parcul Parohiei Toma Cozma. Aşa că între 11 şi 13 noiembrie, în ciuda vântoaselor de-afară, ieşenii pot... ieşi să achiziţioneze miere şi produse apicole, pomi fructiferi, seminţe, plante şi bulbi, dar şi, mai ales, alimente naturale, bio şi tradiţionale, dulceţuri, ceaiuri, pălinci şi vinuri, noi şi vechi. În spaţiile acoperite, în schimb, găseşti abundenţa de târguri pe care o cauţi, de la cele turistice la cele ezoterice şi de la târgurile de frumuseţe la cele de bere şi vin.
Gastronomie. Revine „Piaţa Ţărănească”, la Constanţa. În perioada 10-13 noiembrie, zeci de producători tradiţionali şi meşteşugari vor veni cu „recolta” lor dinaintea cumpărătorilor. De la brânzeturi şi salamuri tradiţionale până la coşuleţe împletite din nuiele, de la dulceţuri şi miere eco la instrumentar casnic cioplit în lemn, toate produsele vor pune în valoare tradiţia românească.
După formula „marii revoluţii din octombrie care a avut loc în noiembrie”, Festivalul NorokOktoberfest – Festivalul Berii Bavareze ajunge week-end-ul ăsta la Bucureşti. Micii şi pastrama (în loc de weisswurşti!) acompaniază berea de calitate, între 11 şi 13 noiembrie, la Restaurantul „Garden Club”.
Un alt târg al berii – Beer Fest – se ţine la Lotus Center din Oradea, de astăzi, 11 n