Pentru a identifica toate cauzele care au stat la baza eşecului absolvenţilor de liceu la bacalaureatul din 2011, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) se interesează din ce în ce mai mult de calitatea actului de predare şi evaluare în unităţile de învăţământ.
Unul dintre aspectele vizate de MECTS este situaţia elevilor care au note mari pe parcursul anilor şcolari, dar care au reuşit cu greu să promoveze examenul de bacalaureat. Unităţile de învăţământ de nivel liceal au făcut săptămâna aceasta o situaţie cu privire la numărul total de candidaţi absolvenţi de liceu, promoţia 2011, cu media generală peste 7.00 şi rezultatele obţinute de aceştia la bacalaureat.
La nivelul judeţului Dolj, dintre candidaţii care s-au prezentat la probele examenului, aproximativ 4.900 (adică 73%) au avut medii generale mai mari de 7.00.
Cu toate că au avut medii mari pe parcursul liceului, 2.073 de absolvenţi (aproape 42%) nu au reuşit să promoveze examenul. Elevii la care se remarcă aceste discrepanţe sunt, în majoritate, absolvenţi ai liceului la filiera tehnologică. Dascălii ar trebui să fie mult mai atenţi la evaluările pe care le fac elevilor de liceu.
Rezultatele la bacalaureatul din 2011
La sesiunea iunie-iulie a examenului de bacalaureat, la nivelul judeţului Dolj, promovabilitatea a fost, după contestaţii, de 40,84%. Instituţiile de învăţământ din judeţ cu cea mai mare promovabilitate au fost CN „Carol I“ (98,97%), CN „Fraţii Buzeşti“ (95,28%) şi CN „Elena Cuza“ (94%), iar cu cea mai mică - Grupul Şcolar Pleniţa (4,44%), Centrul Şcolar Beethoven Craiova (4,76%) şi Colegiul Tehnic „Ştefan Milcu“ din Calafat (5,67%).
Absolvenţii de liceu din Dolj au înregistrat rezultate catastrofale şi la sesiunea de bacalaureat din august-septembrie, când promovabilitatea a fost de 12,88%. Pentru a identifica toate cauzel