CARIERĂ Profesorul universitar specialist în ortopedie pedriatică a salvat mii de copii în cei 33 de ani de carieră. Multora dintre micuţii care au ajuns pe masa sa de operaţie nimeni nu le-a dat vreo şansă. El însă i-a salvat!
La ceas târziu de seară, într-o zi de vineri când toată lumea e deja în weekend, profesorul universitar Gheorghe Burnei, medic primar chirurg la Spitalul de Copii „M.S. Curie“ din Bucureşti, şeful Clinicii de Chirurgie Ortopedică Pediatrică, este încă la birou. Ne primeşte amuzat de ideea de a da un interviu nu despre impresionanta sa carieră, ci despre drumul pe care l-a parcurs din satul său natal Vulcana-Pandele, din Dâmboviţa, până pe cea mai înaltă treaptă a medicinei mondiale.
A vrut să fie doctor din şcoala generală
Îşi aminteşte cu plăcere satul unde s-a născut, la 21 septembrie 1952. „Din şcoala generală am vrut să fiu doctor, pentru că îi vedeam pe aceşti medici ca pe nişte supraoameni. Dar este dificil de crezut că de acolo am ajuns aici. Chiar am avut, la un moment dat, convingerea că drumul meu se va opri înainte de a ajunge medic“, spune profesorul.
A fost un copil studios, pentru că numai aşa ar fi avut şansa de a face altceva decât minerit şi agricultură. „Pe vremea aceea Vulcana-Pandele era un sat. Se afla pe malul drept al Ialomiţei şi pe malul stâng al unui râu, Vulcana, de unde i se trage şi numele. Era o localitate mică, cu oameni muncitori, care desfăşurau din greu o muncă dificilă, minerit, şi mai făceau agricultură, pentru a putea supravieţui“, îşi aminteşte chirurgul.
Un preot l-a făcut să aibă grijă de copii
Trei oameni care au trecut la un momentat prin viaţa profesorului l-au ajutat, fiecare în alt fel, să-şi aleagă drumul în viaţă. Primul a fost un preot, ceilalţi doi au fost medici: regretatul profesor Alexandru Pesamosca şi medicul Florin Popa, rectorul Universităţii de Me