Un sondaj de opinie (realizat de IMAS in perioada 7-17 oct. a.c.) a creditat USL cu un impact electoral de 52%. PDL-ul, principalul partid al coalitiei la guvernare, ar mai convinge doar 17,6% dintre electori, restul impartindu-si optiunile intre PPDD (partidul OTV-ului) - 14,4%, UDMR - 7,4% si PRM - 5%.
Daca alegerile ar avea loc maine, alianta socialisto-liberala ar obtine asadar majoritatea absoluta in Parlament, impunand guvernul si, la putin timp dupa preluarea Administratiei, suspendandu-l pe mult-uratul presedinte Traian Basescu. USL n-ar mai avea nevoie nici de sprijinul, deja "clasic", al UDMR, nici de "normala" inregimentare a PRM-ului. D-l Ponta ar deveni, in sfarsit, prim-ministru, iar d-l Antonescu ar fi doar la un pas (alegeri prezidentiale anticipate) de a se instala la Cotroceni. Proprietarul "vuvuzelelor" (Antenele), D. Voiculescu - sau, conspirativ, Felix - s-ar instala la sefia Senatului, ca "al doilea om in stat". Romanii ar putea fi astfel fericiti, pentru ca nu vor mai fi nici pensii inghetate, nici salarii taiate, nici TVA de 24%. Nu vor mai exista procese de coruptie (decat, eventual, pentru marii profitori PDL-isti), DNA si ANI urmand sa dispara. Criza si recesiunea economica nu se vor mai simti, iar in Romania vor curge laptele si mierea.
Nu am sa discut aici despre calitatea sondajelor periodice din perioadele preelectorale. Cele mai multe dintre institutele romanesti de profil sunt tentate, dupa cum s-a vazut in toate momentele electorale de pana acum, sa incline cat de cat balanta in favoarea comanditarilor. In cazul de fata, ziarul "Adevarul" este ceva mai obiectiv fata de actele puterii, in raport cu alte medii angajate. In mare, impactul redus al partidului guvernamental este normal si previzibil, se spune, uzurii datorate de exercitarea administrarii adaugandu-i-se, in cazul de fata, si efectele impopularelor masuri d