Inginerii de la NASA au inventat un material care absoarbe 99% din lumina care cade pe suprafaţa sa, scrie Daily Mail.
De obicei, materialele absorbante atrag razele vizibile şi pe cele ultraviolete, dar noua invenţie atrage şi undele infraroşii şi pe cele infraroşii îndepărtate.
Descoperirea i-a luat prin surprindere chiar şi pe specialiştii de la NASA. "Materialul nostru este aproape perfect, fiind de 50 de ori mai absorbant decât toate cele de până acum. Nimeni nu a mai reuşit până acum să absoarbă razele infraroşii", a declarat John Hagopian, liderul echipei de cercetători.
Materialul inventat de cercetătorii NASA este format dintr-un înveliş de nanotuburi de carbon, de 10.000 de ori mai subţiri decât firul de păr, care stau la un unghi de 90 de grade faţă de suprafaţa pe care o acoperă.
Pentru că nu reflectă aproape deloc lumina, materialul va avea, pentru ochiul uman, culoarea neagră, notează Daily Mail.
Ce aplicaţii ar putea avea materialul minune
Învelişul poate fi aplicat peste mai multe suprafeţe, printre care silicon, titan şi oţel, materiale folosite pentru instrumentele spaţiale.
Inginerii se gândesc deja la câteva aplicaţii practice, una dintre cele mai evidente fiind pentru acoperirea echipamentelor sensibile.
Spaţiile foarte mici dintre nanotuburile de carbon captează şi reţin lumina, împiedicând-o să se reflecte şi să interfereze cu lumina pe care specialiştii vor să o măsoare.
Aşa arată materialul, văzut printr-un microscop electronic
Daily Mail scrie că materialul i-ar putea ajuta pe inginerii de la NASA să găsească sursa de lumină din ce în ce mai îndepărtate din univers.
Un alt avantaj este că, datorită nanotuburilor de carbon, materialul este mult mai uşor decât altele, iar greutatea este un factor-cheie în ceea ce priveşte încărcăturile trimise în spaţiu.
"E foarte promiţăto