Thomas Kirchner, despre Europa şi urmările crizei datoriilor într-o analiză mai mult decât sceptică, publicată în cotidianul german Süddeutsche Zeitung din München.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok:
Thomas Kirchner îşi începe analiza cu o constatare care evocă ideea iniţială care a stat la baza Uniunii Europene şi care, astăzi, se pare, îşi pierde relevanţa. Atunci când s-a trecut la realizarea proiectului comunitar, iniţiatorii aveau în vedere ca politica statelor membre să nu funcţioneze doar în conformitate cu interesele naţionale. Această concepţie a stimulat ideea de a renunţa treptat la suveranitatea naţională, trecând-o sub administraţia unor instituţii comunitare. Odată cu încercările de a salva moneda euro, această filozofie şi-a pierdut valabilitatea, scrie Kirchner. „Europa integrată aparţine trecutului, iar noile capitale ale Europei se numesc Berlin şi Paris”.
Tocmai criza a acentuat, „într-un mod fascinant”, un proces care a schimbat comunitatea în doar trei ani. Viziunea unei Europe unificate s-a îndepărtat, odată cu încercările de a salva moneda, deoarece s-au reactualizat politicile naţionale.
Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a avertizat joi seara la Berlin asupra pericolulului fracţionării comunitare. El a vorbit despre divizarea Europei într-un nucleu integrat şi restul Uniunii. Ceea ce a spus el la Berlin sună ca un strigăt de ajutor, venit dintr-un Bruxelles ameninţat de a fi măcinat de criză.
Avertismentele lui Barroso, continuă Süddeutsche Zeitung, sunt deja realitate.
Ziarul îl citează în continuare pe preşedintele Sarkozy care a spus în faţa unor studenţi la Strasbourg că este „absolut imposibil” să existe aceleaşi reguli pentru toate cele 27 de state ale UE. În final vor exista două viteze, una îndreptată spre o mai puternică integrare, cealaltă bazată doar pe cooperare