Potrivit motivării magistraţilor Tribunalului Bucureşti, Sorin Ovidiu Vântu a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, deoarece "lăsarea sa în libertate ar reprezenta un pericol social deosebit de ridicat" şi ar determina un sentiment de neîncredere a populaţiei în organele statului.
De asemenea, lăsarea în libertate a lui Vântu ar determina oamenilor sentimentul că veniturile lor nu sunt în siguranţă, dată fiind valoarea mare a prejudiciului (84 de milioane de euro) şi numărul mare de prejudiciaţi (aprox. 72.000 de angajaţi ai Petrom), se mai arată în motivarea instanţei.
Un alt motiv al arestării îl reprezintă notorietatea inculpatului şi faptul că el ar putea reprezenta un "model infracţional", mai spun judecătorii.
În aceste condiţii, arestarea preventivă se justifică prin gravitatea faptelor săvârşite, chiar şi în lipsa antecedentelor penale, mai spun magistraţii.
UPDATETribunalul Bucureşti: Banii de la Petrom, transferaţi prin operaţiuni de tip carusel şi reciclaţi
Banii de la Petrom au fost transferaţi prin operaţiuni de tip carusel, sumele fiind reciclate de mai multe ori pentru a da aparenţa unor tranzacţii distincte, reţine judecătorul Tribunalului Bucureşti care a decis arestarea lui Sorin Ovidiu Vîntu şi a altor nouă persoane pentru devalizarea companiei
Judecătorul a dispus arestarea inculpaţilor Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca (sindicalist, membru al Comitetului Economic şi Social European), Sorin Mihai, Ioan Bohâlţeanu, Gheorghe Şupeală (fostul director general al Petrom), Zizi Anagnastopol (fostul director financiar al Petrom Service), Octavian Ţurcan, Mihai Viorel Râmboacă, Răzvan Florin Râmboacă şi Daniela Lăcrămioara Braşoveanu pe o durata de 29 de zile, fiecare, cu începere de la data de 8 noiembrie până la data de 6 decembrie 2011, inclusiv, informează Mediafax.
În motivarea deciziei sale, judecătorul arată