Piaţa telecom din România este în continuare afectată de competiţia "exacerbată" şi de "mediul economic care nu arată niciun semn de îmbunătăţire", situaţie care a afectat performanţele Romtelecom şi Cosmote, potrivit datelor din raportul financiar pe al treilea trimestru al grupului elen OTE, acţionarul majoritar al celor doi operatori.
Veniturile Romtelecom, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de comunicaţii, au scăzut în al treilea trimestru cu 11,8%, la 160,1 milioane de euro, în timp ce profitul operaţional înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) a scăzut cu 5,6%, la 36,9 mil. euro.
Veniturile Cosmote România, numărul trei pe piaţa locală de telefonie mobilă, au crescut cu 2,6% în al treilea trimestru, la valoarea de 120,6 mil. euro, iar profitul operaţional înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) a urcat cu 26,6%, la 29,5 mil. euro.
Romtelecom a înregistrat o pierdere operaţională înainte de dobânzi şi taxe (EBIT) de 3 mil. euro, un rezultat mai bun faţă de pierderea de 13,9 mil. euro înregistrată în urmă cu un an.
Rezultatele financiare au fost influenţate de schimbări efectuate de companie în modelul de evidenţiere al veniturilor în strategia comercială legată de echipamentele instalate la sediul clienţilor (modemuri, receivere, antene etc.), conform datelor prezentate de grupul elen OTE, acţionarul majoritar.
Excluzând impactul acestor doi factori, veniturile Romtelecom ar fi scăzut cu 8,7% faţă de anul precedent, potrivit datelor din raportul grupului elen OTE, acţionarul majoritar.
Scăderea veniturilor a fost influenţată şi de evoluţia negativă a telefoniei fixe, care continuă să fie cea mai mare sursă de venit pentru Romtelecom.
Numărul de clienţi pe telefonie fixă a scăzut cu 4,5%, la 2,527 milioane, însă veniturile din această linie de business au scăzut mai