Îţi plac dulciurile, dar ţi-ai propus să te purifici prin post înaintea sărbătorii Crăciunului? Noi te învăţăm cum să prepari, de marţi până pe 24 decembrie, cât durează perioada de abstinenţă culinară, câteva reţete de prăjituri fără ouă, lapte şi brânză, ca să intri în post cu ceva delicios. Îţi plac dulciurile, dar ţi-ai propus să te purifici prin post înaintea sărbătorii Crăciunului? Noi te învăţăm cum să prepari, de marţi până pe 24 decembrie, cât durează perioada de abstinenţă culinară, câteva reţete de prăjituri fără ouă, lapte şi brânză, ca să intri în post cu ceva delicios.
Ingrediente pentru aluat: un pahar de ulei, o jumătate de pahar de borş, 30 g de drojdie, 750 g de făină.
Ingrediente pentru umplutură: şase mere, 80 g zahăr, 75 g nucă zdrobită, 75 g de stafide, o lămâie, două linguri de pesmet, două linguri de rom, două linguriţe de scorţişoară.
Mod de preparare: se face o cocă din ingredientele pentru aluat, se frământă şi se întinde o foaie dreptunghiulară. Merele se curăţă şi se dau pe răzătoare, apoi se pun într-un castron împreună cu zahărul, stafidele, coaja rasă de lămâie şi romul.
Se presară scorţişoară şi se amestecă. Se încinge cuptorul la 180 de grade Celsius şi se tapetează o tavă cu hârtie pentru copt. Compoziţia cu mere se întinde pe foaia de aluat, apoi se presară pesmetul şi un strat de nucă zdrobită şi se rulează. Se pune rulada în tavă şi se crestează din loc în loc cu un cuţit. Se introduce la cuptor 45 de minute.
Ingrediente: 250 g margarină vegetală, opt linguri de apă clocotită, făină cât cuprinde, 100 g de nucă, 200 g de rahat tăiat cubuleţe sau 100 g de magiun, două pliculeţe de zahăr vanilat.
Mod de preparare: într-o grămăjoară de făină se toarnă apă clocotită, se frământă, apoi se încorporează şi margarina.
Se întinde o foaie care se taie în pătrate, iar în fiecare pătrat se aşază o jum