Fructele şi legumele nu au efect în prevenirea cancerului intestinal, cum se credea până în prezent. La această concluzie au ajuns oamenii de ştiinţă de la Imperial College London şi de la University of Leeds.
Potrivit cercetătorilor britanici, pâinea neagră şi cerealele integrale sunt singurele care diminuează predispoziţia la această boală. Pentru a scădea riscul apariţiei cancerului intestinal, este indicat să mâncăm pâinea neagră sau cerealele integrale de trei ori pe zi, se arată în cercetare.
Acelaşi studiu susţine că dacă respectăm această regulă, scădem predispoziţia la această afecţiune cu o cincime. Persoanele care mănâncă zilnic 10 grame de astfel de alimente îşi pot diminua predispoziţia cu 10%.
Cerealele integrale reprezintă o alegere benefică pentru o alimentaţie echilibrată deoarece sunt o sursă importantă de nutrienţi, precum fibre, vitamine, minerale, antioxidanţi, esenţiali în alimentaţia tuturor persoanelor, indiferent de vârstă. În plus, ele sunt bogate în nutrienţi cu proprietăţi antioxidante, precum vitamina E şi seleniu, care se găsesc în germenul bobului de grâu, informează Daily Mail.
Studiile ştiinţifice au demonstrat că un consum zilnic de cereale integrale, alături de o alimentaţie echilibrată, ajută la protejarea organismului împotriva radicalilor liberi. De asemenea, in vitro s-a observat că antioxidanţii din produsele pe bază de cereale integrale au o activitate similară cu cea a unor fructe sau legume. Antioxidanţii din plante sunt asociaţi cu reducerea riscului de apariţie a anumitor boli, inclusiv a celor cardiace şi a cancerului, precizează specialiştii în nutriţie.
"Studiu nostru confirmă încă o dată efectele benefice pe care cerealele integrale le au asupra organismului şi în special asupra tractuljui intestinal lent. Includerea în dieta zilnică a cerealelor integrale va ajuta la prevenirea cancerului