Senatul italian a adoptat ieri legea stabilităţii financiare, care cuprinde însă numai unele dintre măsurile de austeritate şi reformele solicitate insistent de Europa.
Astăzi, va fi votată şi în Camera Deputaţilor. Cea mai importantă măsură trecută de „peria" Senatului este egalizarea la 67 de ani a vârstei de pensionare pentru bărbaţi şi femei, obiectiv la care se va ajunge abia în 2026. În pachetul de măsuri sunt incluse şi creşterea accizei la carburanţi, precum şi vânzarea unora dintre locuinţele sociale ale statului. Alte măsuri vizează deblocarea posibilităţii de transfer a angajaţilor de la stat, scutiri fiscale pentru societăţile care derulează mari lucrări publice şi flexibilizarea pieţei profesiilor liberale, prin eliminarea tarifului minim.
Berlusconi lasă o moştenire încurcată
Nu s-a adoptat însă o măsură importantă cerută de Bruxelles privind simplificarea concedierii angajaţilor. Nici nu a mai ajuns la Senat, pentru că a fost scoasă în ultima clipă din pachet. Guvernul Berlusconi, a cărui demisie este aşteptată după ce pachetul va trece, cel mai probabil astăzi, şi de Cameră, s-a spălat astfel pe mâini în privinţa acestei măsuri.
Ministrul Economiei, Giulio Tremonti, a anunţat că simplificarea concedierilor trebuie făcută după consultarea sindicatelor. Responsabilitatea a fost pasată viitorului guvern al tehnocratului Mario Monti. Flexibilizarea concedierilor ar putea deschide imobila piaţă a muncii, dar e o misiune dificilă pentru Monti. Guvernul său se va baza mai ales pe susţinerea parlamentară a Partidului Democrat (PD) de centru-stânga, dar şi aliat al sindicatelor. Senatorii PD s-au abţinut şi la votul de ieri, nemulţumiţi de creşterea vârstei de pensionare.
UE a urmărit votul
La votul din Senat au fost prezenţi şi inspectorii misiunii de monitorizare a Comisiei Europene, care a trimis în urmă cu o săptămâ