Fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, spune într-un articol scris pentru ziarul britanic The Guardian că a venit timpul ca factorii de decizie din Europa să aibă ca prioritate problema locuinţelor, astfel încât fiecare cetăţean să aibă oportunitatea de a avea casa lui, la un preţ decent.
"În România, aproximativ 40% din locuinţele urbane construite pe vremea regimului comunist sunt de proastă calitate, făcute din materiale prefabricate, cu utilităţi şi infrastructura învechită. Locuinţele din mediul rural arată şi mai rău. Deşi multe case noi s-au construit în mediul rural, 40% dintre cetăţeni nu au o baie personală", scrie Emil Constantinescu, adăugând că problema locuinţelor este resimţită şi în Europa Occidentală.
"Nici Europa Occidentală nu este ferită de problema locuinţelor, iar acum observăm cum generaţiile noi se zbat în multe locuri să aibă acces la o locuinţă cu un preţ decent. În timp ce industria imobiliară continuă să simtă efectele negative ale crizei economice şi financiare, europenii se confruntă cu micşorarea veniturilor, creşterea preţurilor şi pierderea beneficiilor şi a subvenţiilor. În România ne confruntăm cu probleme suplimentare, precum deteriorarea locuinţelor, lipsa de capital propriu, inundaţii frecvente şi alte dezastre naturale, costuri crescute la energie şi lipsa unei schimbări a sistemului social", scrie Constantinescu.
"Peste tot în Europa, problema locuinţelor este în prim planul agendei politice. În Marea Britanie, experţii se întreabă dacă statul ar trebui să încurajeze cumpărarea de locuinţe sau să subvenţioneze chiriile. Eu cred că este timpul ca factorii de decizie din Europa să se întâlnească şi să stabilească o strategie pentru a asigura locuinţe decente pentru toată lumea. Cooperarea în Europa Centrală şi de Est în probleme de securitate şi politică externă a dus la schimbări însemnate şi a