În ciuda restricţiilor şi a austerităţii de rigoare, Parlamentul European doreşte un buget robust pentru 2012. Cercetarea, inovaţia, educaţia şi locurile de muncă trebuie bine finanţate. Statele membre doresc dimpotrivă, o îngheţare a cifrelor la nivelul din 2011. Negocierile fibale au început.
Bugetul este unul din puţinele dosare în care Parlamentul european decide cot la cot cu statele membre.
Prin urmare, politica bugetară comunitară îi pune pe deputaţii europeni într-o poziţie de forţă în care nu se găsesc pe multe alte dosare unde orice s-ar zice şi s-ar face în Parlament, tot statele membre au ultimul cuvânt.
Negocierile privind bugetul se poartă la diferite nivele. O primă întâlnire a unui comitet de conciliere, format din 27 de negociatori naţionali şi tot atâţia deputaţi europeni a avut loc în 8 noiembrie.
Parlamentul European a fost reprezentat, între alţii, prin preşedintele sau Jerzy Buzek în timp ce preşedinţia poloneză a trimis la Bruxelles pe vice ministrul de finanţe Jacek Dominik.
În paralel a avut loc o reuniune a aşa numitului Trilog, format din deputaţi europeni, negociatori naţionali şi reprezentanţi ai Comisiei Europene. O altă reuniune a trilogului este prevăzută pentru săptămână viitoare .
Începând din data de 8 noiembrie, comitetul de conciliere are 21 de zile la dispoziţie pentru a găsi un acord, altfel Comisia trebuie să vină cu o nouă propunere de buget.
Dar dacă un compromis este găsit, atunci de la acea dată sunt disponibile 2 săptămâni pentru ca forma finală a bugetului să fie aprobată de plenul Parlamentului European şi de toate statele membre.
Este interesant că în logica comunitară, Parlamentul poate aproba un proiect de buget respins de statele membre. Dar dacă ambele părţi îl resping, atunci un nou proiect trebuie pus pe masă.
În mare, Parlamentul pune accent pe