Fibrele alimentare din fructe, legume şi din cerealele integrale previn una dintre cele mai frecvente forme de cancer, arată un studiu publicat în British Medical Journal.
Studiul reprezintă, de fapt, o analiză a 25 de cercetări ample cu privire la modul în care fibrele alimentare acţionează asupra intestinului gros, pentru a cuantifica beneficiile. Oamenii de ştiinţă britanici au constatat că fiecare 10 grame de fibre alimentare adăugate în dieta zilnică reduc riscul de cancer de colon cu 10%. Cele mai noi statistici arată că în România sunt diagnosticate aproximativ 8.500 de persoane cu cancer de intestin gros, afecţiunea situându-se pe locul al doilea ca frecvenţă în cazul ambelor sexe.
Zilnic, între 18 şi 24 de grame de fibre
Experţii spun că necesarul minim de fibre alimentare într-o zi este între 18 şi 24 de grame. De fapt, acest necesar diferă în funcţie de vârstă. Persoanele de până în 50 de ani pot avea nevoie de până la 25 de grame de fibre zilnic. După această vârstă aportul de fibre poate fi mai mic, dar nu sub 21 de grame zilnic. Bărbaţii tineri pot să consume chiar şi 35 de grame de fibre pe zi, iar cei de peste 50 de ani, nu mai puţin de 30 de grame. Dacă depăşim 30-35 de grame de fibre într-o zi, pot apărea consecinţe neplăcute, cum ar fi balonarea şi crampele abdominale.
Din păcate, multe alimente promovate ca fiind surse de încredere de cereale integrale conţin o cantitate redusă de fibre alimentare. De exemplu, în 50 de grame de musli se regăsesc doar 3 grame de fibre.
Citeşte şi:
Ce importanţă au fibrele în alimentaţia zilnică
Au nevoie copiii de detoxifiere?
Ce sunt fibrele alimentare
Partea nedigerabilă din pulpa şi din coaja legumelor şi a fructelor şi din cerealele integrale poartă numele de fibre alimentare. De fapt, fibrele sunt partea vegetală pe care, de regulă, o aruncăm atunci când stoa