Uniunea Europeană va deveni probabil cel mai mare importator de petrol din lume în 2015, ocupând o poziţie care în prezent este deţinută de SUA, se arată într-un raport al Agenţiei Internaţionale a Energiei.
Importul de petrol al Statelor Unite s-ar putea reduce semnificativ în următorii ani datorită noilor standarde de eficienţă ale utilajelor şi tehnologiei şi unei creşteri a producţiei interne de petrol şi gaze naturale, apreciază Fatih Birol, economistul şef al agenţiei.
Până în 2020, China va depăşi UE şi va deveni cel mai mare importator de petrol, potrivit AIE, care consiliază în probleme legate de energie 28 de state ale lumii.
"SUA vor fi tot mai puţin vulnerabile la şocurile preţului petrolului. Dar creşterea dependenţei de importurile de petrol în alte zone sporeşte preocupările legate de costurile importurilor şi securitatea furnizării petrolului", a declarat Birol.
Agenţia estimează că preţul mediu al ţiţeiului din import ar putea ajunge la 120 de dolari pe baril în 2035, având în vedere evoluţia de anul trecut a dolarului. Cererea pentru petrol ar trebui să scadă pe termen scurt din cauza încetinirii creşterii economice la nivel mondial, iar oferta ar trebui să se majoreze pentru că producţia de petrol din Libia îşi revine după războiul din acest an. Însă preţul petrolului va continua să avanseze pe termen lung deoarece cererea venită din partea Chinei şi a Indiei este în creştere. Ţările importatoare de petrol se vor baza tot mai mult pe un număr mic de ţări producătoare.
Producţia de petrol va avansa în principal în Irak, Arabia Saudită şi Brazilia. Mai mult de 90% din creşterea producţiei se va realiza în Orientul Mijlociu şi Africa, se arată în raportul agenţiei. AIE notează că nu este sigur dacă producţia din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord va creşte atât de mult precum s-a estimat pentru că unele ţări, in