Senatul italian a votat vineri, în plen, legea stabilităţii financiare, care cuprinde însă numai unele dintre măsurile de austeritate şi reformele solicitate insistent de Europa. Sâmbătă va avea loc şi votul în Camera Deputaţilor
Cea mai importantă măsură care a trecut de „peria" Senatului este creşterea graduală a vârstei de pensionare la 67 de ani, atât pentru bărbaţi, cât şi femei. Se va ajunge însă la această vârstă abia în 2026. În pachetul de măsuri mai sunt incluse şi creşterea din 2012 a accizei la carburanţi, precum şi scoaterea la vânzare a unei părţi dintre locuinţele sociale deţinute de stat.
O altă reformă este cea a cadrului pentru mobilitatea funcţionarilor publici - adică mutarea angajaţilor de la stat între diverse zone ale Italiei. Senatorii au aprobat şi scutiri fiscale pentru societăţile care operează mari lucrări publice şi flexibilizarea pieţei profesiilor liberale, prin eliminarea pragului tarifar minim.
Berlusconi lasă o moştenire încurcată
În pachet nu a mai intrat însă o măsură importantă solicitată de Bruxelles privind statutul angajaţilor (în sensul concedierii mai facile). Nici nu a mai ajuns la Senat pentru că Guvernul nu a introdus-o în proiectul de lege.
Guvernul Berlusconi, a cărui demisie este aşteptată după ce pachetul va trece, cel mai probabil sâmbătă, şi prin Cameră, s-a spălat astfel pe mâini în privinţa acestei măsuri. Ministrul Economiei şi Finanţelor, Giulio Tremonti, a precizat că modificarea cadrului privind concedierile va trebui făcută după consultarea sindicatelor. Responsabilitatea a fost astfel pasată viitorului guvern care urmează a fi format de tehnocratul Mario Monti. Flexibilizarea concedierilor care ar putea deschide imobila piaţă a muncii apare ca o misiune aproape imposibilă pentru Monti.
UE a observat votul
Viitorul guvern ar trebui să se bazeze mai ales pe susţinerea pa