Ziariştii The Guardian au realizat un top 10 al motivelor pentru care situaţia tensionată din jurul finanţelor Italiei are o importanţă mult mai mare decât tot ceea ce s-a întâmplat până acum pe pieţele financiare. Ironia vremurilor este că Italia şi Grecia, leagănele civilizaţiei europene, riscă să distrugă unitatea zonei euro. Dacă problemele financiare şi economice ale Greciei sunt îngrijorătoare, cele ale Italiei sunt înfricoşătoare, scrie publicaţia britanică. Iată care sunt cele 10 motive de îngrijorare în opinia The Guardian:
1. Italia este a opta economie ca mărime a lumii şi a patra în Europa. Statul avea un Produs Intern Brut de 1.548 miliarde de euro în 2010, pe când Grecia a avut un PIB de 305 miliarde de euro, adică o economie de aceeaşi mărime ca aceea a oraşelor Dallas, Fort Worth şi Arlington în Dallas, SUA. Pentru comparaţie, România are un PIB de circa 125 mld. euro.
2. Ţara este cunoscută pentru brandurile sale - Ferrari, Prada, Armani - şi ca un jucător puternic în utiliţăţi, telecom şi industria bancară. Dar recesiunea a adus economia într-o situaţie dificilă, iar guvernele în degringoladă au eşuat în rezolvarea problemelor fundamentale, incluzând aici sistemul de pensii public. Datoria Italiei echivalează cu 120% din PIB sau 1.900 de miliarde de euro.
3. Nivelul datoriei este important deoarece Italia este una dintre cele mai mari pieţe pentru datorii guvernamentale din lume. Temerile că guvernul nu va putea plăti ceea ce datorează pe obligaţiunile suverane au dus costurile de împrumut ale acestui stat peste nivelul de 7%, prag la care Grecia, Irlanda şi Portugalia au fost nevoite să ceară ajutor financiar internaţional.
4. Creşterea costurilor de finanţare demonstrează că investitorii şi-au pierdut încrederea în forţa financiară a Italiei. În acest context, marile agenţii de evaluare financiară au redus ratin