Consilierul de stat al primului ministru, Andreea Paul (Vass), a declarat pentru gândul că majorarea încasărilor din TVA în 2012 cu aproape 3 miliarde de lei, faţă de 2011 - aşa cum apare în proiectul bugetului de stat pentru anul viitor obţinut de Mediafax - a fost calculată pe baza creşterii PIB. Ea a exclus eventualitatea unei majorări a taxei pe valoarea adăugată în cursul anului viitor.
"Nivelul TVA nu va creşte anul viitor. Este exclus. Creşterea încasărilor la TVA merge în paralel cu creşterea PIB, care va ajunge la 575 de miliarde de lei, de la 548 de miliarde de lei", ne-a spus consilierul de stat al primului ministru, Andreea Paul (Vass).
Guvernul mizează pe o creştere de aproape 3 miliarde de lei la încasările din taxa pe valoare adăugată (TVA), de la 46,8 miliarde lei la 49,65 miliarde lei, după cu reiese din proiectul bugetului de stat pe 2012. Pe de altă parte, la nivelul veniturilor, o influenţă în jur de 4 miliarde de euro ar urma să provină din creşterea PIB, care va ajunge la 575 miliarde lei.
Bugetul de stat pentru anul viitor a fost construit pe un deficit de 17,1 miliarde lei, cu venituri de 95,65 miliarde lei, în creştere cu 13,5% faţă de încasările prognozate pentru acest an, de 84,26 miliarde lei, şi cheltuieli totale de 112,8 miliarde lei, similare cu nivelul din acest an.
Totodată, accizele vor aduce la bugetul de stat venituri cu 1,2 miliarde lei mai mari decât în 2010, de la 18,7 miliarde lei la 19,9 miliarde lei.
La nivelul bugetului de stat, cheltuielile de personal rămân aproape nemodificate în 2012, cu un sold de 16,38 miliarde lei. Sumele alocate cofinanţării proiectelor realizate cu fonduri UE postaderare se ridică la 12 miliarde lei, cu 50% mai mari faţă de nivelul din acest an.
Având în vedere cifrele de deficit şi creştere economică convenite de Guvern cu FMI, deficitul pe bugetul consolidat ar t