În 2009 România a fost aproape de faliment, există prea mulţi funcţionari publici numiţi pe criterii politice, sistemul de sănătate consumă de şapte ori mai mulţi bani ca în 2001, cheltuielile cu asistenţa socială aproape s-au triplat faţă de anul 2000, iar cele cu fiecare elev s-au dublat, dar fără îmbunătăţiri remarcabile ale performanţelor.
Acestea sunt doar câteva dintre concluziile cărţii "Societatea vie. Proiect România 2020", lansată joi de primarul Aradului, Gheorghe Falcă, la Fabrica de tramvaie Astra RATB, "unde ajunge tehnologia germană Siemens de la Arad".
El şi-a început discursul cerându-şi scuze invitaţilor săi pentru locaţia inedită aleasă pentru lansarea cărţii sale: "Sper că nu am deranjat tocurile doamnelor şi luciul pantofilor domnilor".
El a mărturisit că şi-ar fi dorit ca evenimentul să fie organizat pe 11.11.2011, dar din păcate asociaţia municipiilor avea atunci programată o şedinţă la Ploieşti.
Prezentarea sa a fost însoţită de un filmuleţ în care Gheorghe Falcă spune, printre altele, că trei sferturi din resursele statului se duc pe pensii şi salarii şi nu pe investiţii şi că administraţia publică este birocratică.
Primarul Aradului a mai spus că au ajuns să de facă 11 milioane pe operaţii într-un an, faţă de 3,7 milioane operaţii în 2001, explicând că este vorba de modul cum sunt decontate acestea.
"Putem spune că în 2009 statul român era aproape de faliment", a declarat miercuri Gheorghe Falcă, adăugând că 33% din veniturile României sunt utilizate pentru plata salariilor bugetarilor, iar 38% pentru plata pensiilor.
Falcă a arătat şi că în România profesorii au doar 520 de ore pe an, faţă de 1.082 de ore în SUA sau 800 de ore în Germania.
"România avea 80-90 de angajaţi la stat la mia de locuitori. Germania, o ţară mai <>, avea 60. Dacă şi România ar fi avut 50-60 de angajaţi l