Friptura de porc sau de vită poate fi la fel de slabă ca şi cea de pui. Ouăle amână foamea, iar pastele integrale slăbesc încet. Sursa: SHUTTERSTOCK
În toată nebunia dietelor, au căpătat reputaţie proastă şi alimente care nu sunt atât de păcătoase, mai ales dacă sunt consumate cu moderaţie.
Ouăle. Au fost mult timp considerate alimente nesănătoase, pentru că sunt bogate în colesterol care îngroaşă vasele de sânge. O vorbă veche spune că oul la micul-dejun e medicament, la prânz e aliment şi seara e otravă.
Deşi uşor exagerată, medicii sunt de acord cu zicala. "Un ou are puţine calorii, cam 80, dar cam mult colesterol. Trei ouă pe zi fac plinul zilnic de colesterol, dar nici nu avem de ce să depăşim această limită.
În rest, depinde foarte mult de modul de preparare: cu cât este supus tratamentului termic, cu atât devine mai greu de digerat. "Oul fiert tare e foarte bogat în proteine de cea mai bună calitate şi bun la micul-dejun pentru că amână senzaţia de foame. Omleta sau ouăle ochiuri cad mai greu la stomac", explică medicul nutriţionist Lygia Alexandrescu.
Friptura de vită. Ani de zile, medicii au atras atenţia asupra consumului de carne roşie, care ar creşte riscul de cancer. Însă friptura de vită în sânge nu este tocmai rea pentru talie. De fapt, o porţie de friptură de vită nu foarte groasă are aproape la fel de multe grăsimi saturate, adică "rele" ca pieptul de pui fără pieliţă.
"La fel ca ouăle, carnea de vită e foarte bogată în proteine care satură. O porţie ideală e de mărimea unui pachet de cărţi de joc", este sfatul nutriţionistului Corina Zugravu.
De ce e bine că nu se mai îngraşă porcul
Carnea de porc. Când vine vorba de reputaţie proastă, carnea de porc bate tot, asta şi pentru că, de obicei, e consumată în exces, oricum ar fi preparată. Mai ales că nici carne