Libera circulaţie a muncitorilor români şi bulgari a dus la o creştere de 0,3% pentru PIB-ul UE, arată Raportul CE despre funcţionarea măsurilor tranzitorii privind libera circulaţie a lucrătorilor, menţionând că restrângerea acestui drept nu este răspunsul la problemele pieţelor muncii din UE.
Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a anunţat că vineri a fost dat publicităţii Raportul Comisiei Europene în legătură cu funcţionarea măsurilor tranzitorii privind libera circulaţie a lucrătorilor din România şi Bulgaria.
Raportul notează faptul că 2004 a fost anul în care a început marele exod al românilor în Europa şi explică de ce muncitorii români şi bulgari sunt o investiţie şi pentru statele membre de destinaţie.
Astfel, în raport se arată că valoarea remitenţelor trimise de muncitorii din România şi Bulgaria în perioada 2004-2010 reprezintă 3% din PIB-ul celor doua ţări. Mai mult, libera circulaţie a muncitorilor români şi bulgari a dus la o creştere de 0,3% pentru PIB-ul UE 27.
Evaluarea arată că în perioada 2003 -2010, numărul muncitorilor români care au plecat la muncă în Italia a crescut de cinci ori, a precizat Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă remis agenţiei MEDIAFAX.
"Acum 8 ani, 189.000 de români munceau în Italia, astăzi un milion de cetăţeni trăiesc în această ţară. Potrivit raportului, în Spania, numărul muncitorilor a crescut de la 254.000 în 2003, la peste un milion în 2010. Anul trecut, 206.000 de români munceau în Germania, 124.000 de români în Marea Britanie şi 20.000 în Olanda", potrivit documentului citat.
Experţii CE susţin că nu există date care să demonstreze o influenţă negativă asupra bugetelor de asigurări sociale şi asupra salariilor în respectivele state membre.
"Aceştia observă o influenţă negativă pe termen lung în statele membre de origine. Aici se înregistrează un deficit d