A cincea armată a lumii, alcătuită din 1,5 milioane de oameni, trece printr-un proces de reforme contestat de mulţi specialişti.
Lipsită de popularitate, compusă dintr-un contingent neomogen, măcinată de tensiuni interetnice, comandată de cadre prost pregătite, dotată cu echipamente vechi, armata rusă suferă şi ea de toate relele din ţară: corupţie larg răspândită, nepotism, brutalitate în relaţiile dintre soldaţi.
Reforma întreprinsă în 2008, după războiul împotriva Georgiei, de către ministrul Apărării Anatoli Serdiukov, cu sprijinul unei părţi din Înaltul Comandament, urmăreşte transformarea armatei de recruţi într-un sistem mixt, până la profesionalizarea ei. Dar această schimbare nu este încă rezolvată.
Capacitatea de apărare a ţării, în pericol
De la începutul anilor 2000, fostul preşedinte Vladimir Putin şi apoi actualul, Dmitri Medvedev, au încercat să redea o parte din prestigiul armatei, dar fără succes. În afară de paradele grandioase din Piaţa Roşie, pentru a stârni mândria naţională şi pentru a impresiona consilierii militari străini, armata rusă continuă să se dezintegreze, până la punctul în care pun în pericol capacitatea de apărare a ţării, susţin cu îngrijorare unii experţi.
„Armata rusă este într-o stare catastrofală, iar situaţia de criză permanentă în care se află ţara face ca reforma să poată avea consecinţe dezastruoase asupra capacităţilor de apărare a Rusiei", susţine general Iuri Burkeev citat de site-ul „Slate.fr". La 25 septembrie, a doua zi după ce Dmitri Medvedev anunţa că nu mai candidează pentru un nou mandat de preşedinte, liderul de la Kremlin a mai agăţat pe pieptul comandantului suprem al forţelor armate ruse o medalie şi a anunţat o „creştere substanţială a bugetului Apărării, care ar trebui să atingă 3 la sută din PIB".
Caracterul populist al acestei decizii nu a scăpat