În funcţie de vârstă, sex şi de factorii de risc, analizele medicale ar trebui realizate o dată sau de două ori pe an. În cazul persoanelor care suferă de afecţiuni cronice, aceste investigaţii sunt condiţionate de evoluţia bolii.
Analizele medicale reprezintă un instrument important pentru prevenirea şi depistarea la timp a eventualelor probleme de sănătate. În ciuda acestui fapt, cele mai multe persoane le ignoră. Inevitabil, o serie de afecţiuni (de exemplu, hipertensiunea arterială, diabetul), care pot fi ţinute sub control doar prin schimbarea stilului de viaţă, necesită tratament de durată atunci când sunt depistate tardiv.
Analizele de sânge, o dată pe an
Începând cu vârsta de 20 de ani, anual, se recomandă un set complet de analize de sânge care să cuprindă hemoleucograma, VSH-ul (viteza de sedimentare a hematiilor), fibrinogenul, colesterolul total, colesterolul „bun“ (HDL) şi colesterolul „rău“ (LDL), trigliceridele, calciul seric, transaminazele (TGP şi TGO) şi glicemia.
De asemenea, se va măsura tensiunea arterială şi se va realiza o radiografie pulmonară. În plus, de două ori pe an, se recomandă îndepărtarea plăcii bacteriene şi a tartrului, deoarece astfel se poate preveni apariţia cariilor. În cazul femeilor, începând cu vârsta de 20 de ani, o dată la doi ani, se recomandă testul Babeş Papanicolau, care constă în depistarea infecţiilor cu transmitere sexuală şi a cancerului de col uterin. Acest test este recomandat chiar şi fetelor de 18 ani, atunci când viaţa sexuală debutează înainte de vârsta majoratului. În cadrul testelor anuale, este bine să se realizeze şi o ecografie abdomino-pelviană (generală).
Citeşte şi:
Femeile mai tinere de 30 de ani nu ar trebui să facă screening pentru HPV
Din ce cauze apare hipertensiunea arterială
Cum se tratează corect hipertensiunea
Sănătate