Majoritatea caselor din lemn tradiţionale din Maramureş au fost vândute ca lemn de foc începând cu anii '70. Există totuşi oameni care acum fac eforturi mari pentru a conserva ce se mai poate din aşa-numita „civilizaţie maramureşeană a lemnului".
După ce ieri am arătat eforturile profesorului Mihai Dăncuş pentru amenajarea unui sat 100% autentic maramureşean, astăzi continuăm cu povestea unui tânăr primar care, la 30 de kilometri de Sighet, în comuna Budeşti, nu se împacă deloc cu dispariţia caselor tradiţionale. „După cei peste 20 de ani de haos imobiliar, e greu să mai repari azi ce-a fost cândva", recunoaşte însă Liviu Tămaş, în vârstă de 38 de ani, adăugând că cel mult 30% din casele din comuna lui mai sunt azi tradiţionale, din lemn. Şi asta într-o localitate cu 1.300 de gospodării.
Am găsit totuşi ceva interesant aici - autorităţile locale au elaborat, în 2009, cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România, un catalog cu proiecte de case făcute în stil tradiţional. Cine vrea să facă o casă în Budeşti se poate inspira din aceste proiecte. Unul dintre ele, aparţinând arhitecţilor Maria şi Constantin Enache, ne-a atras în mod special atenţia, pentru că se arată cum poate fi transformată o casă tradiţională maramureşeană într-o locuinţă modernă. Locuinţa veche se demontează. Primul spaţiu pe care îl valorifici e la demisol, casa fiind în pantă. În acel loc vor fi amenajate bucătăria, baia şi anexe pentru depozitarea unor bunuri. Apoi se remontează casa. Se trece la pod. El trebuie refăcut integral. Va fi mai înalt. Acolo va fi un spaţiu excelent pentru locuire. Se poate adăuga un foişor pentru servit masa în aer liber. După toate aceste modificări, de la cei 73,30 metri pătraţi, câţi avea casa veche, se ajunge la 245 de metri pătraţi locuibili. L-am întrebat pe primarul Tămaş câţi oameni din comuna sa au studiat acest catalog cu proiecte, până acu