Transelectrica Bucureşti (TEL) a trecut pe pierdere în trimestrul trei, cu un rezultat negativ de 25,2 mil. lei (5,9 mil. euro), după ce în intervalul similar din 2010 consemnase un câştig net de 63,3 mil. lei (14,9 mil. euro).
Totuşi, după primele nouă luni compania înregistrează un profit consistent, de 153,5 mil. lei (36,5 mil. euro), datorită rezultatelor foarte bune din prima jumătate a anului, când cantitatea de energie transportată s-a majorat cu peste 10%.
În trimestrul al treilea tendinţa s-a inversat, iar Transelectrica a transportat cu 4,8% mai puţină energie faţă de un an în urmă, fapt ce s-a răsfrânt şi asupra rezultatului companiei, profitul operaţional coborând la jumătate, respectiv 18 mil. lei.
O posibilă explicaţie a reducerii cantităţii transportate este seceta puternică din acest an care a redus producţia de energie a Hidroelectrica şi implicit exporturile de energie ale României, respectiv veniturile din tranzit ale operatorului de transport al energiei electrice.
"Compania a transportat 12,8 TWh, cu 1% peste ce preconizam noi, dar cu 5% sub cantitatea transportată în trimestrul trei din 2010, în urma scăderii exporturilor, dar veniturile din alocarea capacităţii de interconexiune sunt de 10 mil. lei, de două ori mai mari decât estimările noastre. Costurile cu materialele ne-au întrecut estimările cu 30%, ajungând la 75 mil. lei, probabil în urma unor costuri mai mari cu dezechilibrele în reţea", spun analiştii Raiffeisen Capital & Investment.
Compania a înregistrat în trimestrul trei pierderi importante din activitatea financiară, în valoare de 46,2 mil. lei, în condiţiile în care datoriile companiei în valută au fost reevaluate la un curs al leului depreciat faţă de moneda euro.
Compania a pierdut astfel 41 mil. lei din variaţia cursului de schimb, de două ori mai mult faţă de rez